Nazorginstructie voor piercings

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing. Hieronder vind je een overzicht met de genezingstijden voor verschillende piercings. Let erop dat deze per persoon kunnen verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een belangrijke rol.

Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de huid rondom de piercing rood worden en een beetje opzwellen.

Belangrijk voor het goed genezen van de piercing is het gebruik van de juiste maat piercing. Wanneer het ringetje of staafje te klein is is er een grotere kans op infecties of andere complicaties. We zorgen dat we na het piercen de juiste maat sieraad voor je aanbevelen.

Beschouw je piercing als een open wondje wat je ook zo moet behandelen. Voor een vlotte genezing kun je hier onze tips lezen:

 • Raak je nieuwe piercing zo min mogelijk aan met je handen.
 • Was de omgeving van de wond twee keer per dag met een ongeparfumeerde zeep totdat je piercing geheel genezen is.
 • Dep de omgeving van de wond meteen na het wassen droog met een schone handdoek of tissue.
 • Houd de piercing na het wassen zo veel mogelijk droog.
 • Smeer geen zalfjes, vaseline of iets dergelijks op de wond.
 • Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 • Draag geen pleisters over je nieuwe piercing, behalve wanneer je bijvoorbeeld gaat sporten. Haal de pleister na het sporten meteen van je piercing.
 • Draag bij een bodypiercing (bijvoorbeeld een tepel- of navelpiercing) geen strakke of vuile kleding.
 • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden of natuurlijk zwemwater). Ook sauna’s of stoombaden zorgen voor minder goede genezing.
 • Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met je huisarts.

Specifieke nazorginstructie voor orale piercings:

 • Een tong- of lippiercing (of andere piercing in de mond) heeft wat extra aandacht nodig. Vooral na het eten, drinken, roken of ander oraal contact. Poets daarom je tanden met een tandpasta met zoutoplossing, bijvoorbeeld parodontax. Ook kan is het slim om je mond te spoelen met een mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing.
 • Vermijd kussen of ander soort oraal contact gedurende het genezingsproces.

Indicatie van genezingstijden van piercings

 Oorlel 6 – 9 weken
 Kraakbeen oor 3 – 9 maanden
 Neus 7 – 9 weken
 Lip 7 – 9 weken
 Wenkbrauw  6 – 8 weken
 Earl  9 – 12 weken
 Tong  4 – 6 weken
 Navel  6 – 9 maanden
 Tepel  3 – 9 maanden
 Fourchette  3 – 9 maanden

Een pas gezette piercing zal over het algemeen een paar dagen gevoelig zijn of zelfs wat pijn doen. Daarna moet de pijn vanzelf overgaan. Wanneer dit niet het geval is moet je contact opnemen met jouw huisarts. Het is belangrijk dat je het sieraad niet verwijderd voordat je bij de huisarts bent geweest.

Tijdens de hierboven genoemde genezingstijden mag je het sieraad niet verwijderen, tenzij je een allergische reactie krijgt. Dit is ter voorkoming van het dichtgroeien van de piercing en infectiegevaar.